Magritte ou La leçon de choses (Luc de Heusch, 1960)
Magritte ou La leçon de choses
,
Part of 
Deel van 
Partie de 
Magritte ou La leçon de choses (Luc de Heusch, 1960)
Language
Taal
Langue
Frans
Subtitles
Ondertitels
Sous-titres
Nederlands, Engels
Only available in
Enkel beschikbaar in
Disponible uniquement en
België, Luxemburg, Nederland
Duration
Duur
Durée
15'
Aspect Ratio
Beeldverhouding
Format d'image
1.33

Een kunstenaarsportret van de Belgische surrealistische schilder René Magritte dat zich baseert op een didactische vertelvorm. De kunstwerken worden getoond in een serie die wordt afgewisseld met beelden van de kunstenaar aan het werk of tijdens zijn dagelijkse bezigheden, terwijl zijn ideeën door de voice-over worden becommentarieerd. Zoals in de schilderijen van Magritte worden parallellen getrokken tussen voorwerpen, hun representaties en de woorden die ernaar verwijzen. Picturale beelden en filmbeelden interageren en spreken elkaar tegen, waardoor er een spel ontstaat tussen de kunstwerken en de manier waarop die door de filmmaker worden geënsceneerd.

“De wandeling van Magritte op een kerkhof is pure fictie, net als zijn aanwezigheid in het appartement dat dienstdoet als zijn atelier. Het ging er niet om de toeschouwer voor de gek te houden, maar eerder om de echte ruimte waar de camera zich voortbeweegt en de verschillende misleidende beeldruimtes van een doek op een schildersezel in elkaar te schuiven; in één beweging een kerkhof en een kaasstolp verbinden om het dubbelzinnige karakter van het beeld weer te geven. Kortom, zich cinematografisch bedienen van alle kunstgrepen van Magritte. Magritte, aanwezig in de film, legt niets uit. Hij leidt de ontsporing van de waarneming.”

Luc de Heusch

“De Heusch’ film toont Magritte aan het werk, maar we krijgen de kunstenaar niet met klassieke schildersattributen als verf en kwast te zien. Hij is enkel met lijsten van schilderijen en een schildersezel in de weer. ‘Ik toonde Magritte in het geheel niet als een ambachtsman van de schilderkunst omdat dit compleet zinloos is’, schreef de cineast. Voor de Heusch is Magritte niet zozeer een schilder, maar een maker van beelden, ‘un imaginier’. De Heusch haalt voorts Magrittes uitspraak aan dat ‘een schilderij maken vervelend is’ en dat hij enkel ‘geïnteresseerd is in het uiteindelijke product’.”

Steven Jacobs

“Het moge duidelijk zijn dat het interdisciplinaire karakter van het werk van Luc de Heusch een overtuigende artistieke schriftuur voortbrengt, dat zijn wetenschappelijke zoektocht een poëtica van het reële openbaart, dat zijn documentaire blik de lyriek van artistieke gebaren blootlegt, dat zijn grootmoedigheid die laatste niet tegenover de meest alledaagse gebaren stelt.”

Dominique Païni

Language
Taal
Langue
Frans
Subtitles
Ondertitels
Sous-titres
Nederlands, Engels
Only available in
Enkel beschikbaar in
Disponible uniquement en
België, Luxemburg, Nederland
Duration
Duur
Durée
15'
Aspect Ratio
Beeldverhouding
Format d'image
1.33
A Film by
Een film van
Un film de
With
Met
Avec
Serge Sauvion
Script
Scenario
Scénario
Jacques Delcorde, Luc de Heusch, Jean Raine
Image
Beeld
Image
Frédéric Geilfus, Oleg Tourjansky, Fernand Tack, Jacques Moniquet
Sound
Geluid
Son
Antoine Bonfanti, Jean Velu
Editing
Montage
Montage
Suzanne Baron
Music
Muziek
Musique
Célestin Deliège
Production
Productie
Production
Ministère de l'Instruction publique, RTBF - Radio Télévision Belge Francophone