Deze collectie van nooit eerder vertoonde kortfilms wordt uitgebracht op het streamingplatform van Avila ter gelegenheid van Mois du Doc, georganiseerd door het Centre du Cinéma et de l'Audiovisuel van de Fédération Wallonie-Bruxelles van 1 tot en met 30 november 2024.
In dit kortfilmprogramma worden verschillende Brusselse buurten verkend. Deze vier films zijn zowel charmante als ontroerende portretten van buurtbewoners en omspannen samen een periode van bijna 60 jaar, waardoor ze een bijzondere blik bieden op een stad in voortdurende transformatie.
Brussel kent vele volkswijken en ook tuinwijken zoals Floréal, dat in de jaren 20 werd gebouwd. In de gelijknamige muzikale film van Thierry De Mey keuvelen buurvrouwen met elkaar door een gat in de heg en slaan kinderen op het ritme van de soundtrack met hun stokken tegen een hekje. Les gens du quartier uit 1955 toont een gemeenschap van mensen in hun volkswijk, die ze zelden hoefden te verlaten. Jean Harlez maakte hiermee een bijzondere etnografische schets van een volksbuurt en de vele ambachten van haar bewoners. 45 jaar later filmden Thomas de Their en Karine de Villers hun buren. De straat wordt het decor van ontwapenende ontmoetingen, waaruit zichtbaar wordt hoe de samenleving verandert. Reizigers en nieuwkomers hebben inmiddels ook hun plekje in de wijken gevonden. In Les cheveux coupés van Emmanuel Marre worden de haren van kinderen geknipt door hun ouders. Gezinnen met verschillende culturele achtergronden en uit verschillende buurten worden vereeuwigd tijdens dit intieme familiemoment.
Dit kortfilmprogramma toont in alle bescheidenheid de verbondenheid tussen buurtgenoten en laat zien dat iedere straat vele verhalen bevat.
Ontdek de Brusselse tuinwijk Floréal door de lens van een filmmaker die zijn jeugd hier doorbracht. Een kortfilm die de relatie tussen architectuur en bewoners vastlegt terwijl de premodernistische architectuur tot leven komt, ondersteund door ritmische muziek.
In een rustige straat in Brussel bezoeken twee filmmakers hun buren. Recht voor hun deur verzamelen ze persoonlijke verhalen en dagelijkse geheimen, wat resulteert in een boeiend portret van hun diverse stad.
In verschillende Brusselse kamers knippen ouders de haren van hun kinderen. Er ontvouwen zich intieme momenten tussen kleuters die zich verzetten of zich juist volledig overgeven aan het tedere ritueel, en ouders die willen slagen in hun delicate opdracht.
Een oude cocoshandelaar baant zich een weg door de drukke marktplaatsen van de Marollenbuurt met een grote drankautomaat op zijn rug terwijl hij droplimonade serveert aan de plaatselijke bevolking. Een aandoenlijk stuk documentatie van het Brusselse stadsleven in de jaren 1950.