Stefan is een zachtaardige bouwvakker in Brussel die op het punt staat te vertrekken naar zijn thuisland Roemenië. Tijdens zijn wandelingen en afscheidsbezoeken aan vrienden en familie ontmoet hij Shuxiu, een jonge Belgisch-Chinese vrouw die haar doctoraatsstudie wijdt aan mossen. Haar inzichten en interesse in het nauwelijks zichtbare, intrigeren Stefan en richten zijn blik nog meer op het bijzondere dat ons omringt, of het nu gaat om de mensen rond ons of om datgene wat gewoon onder onze voeten groeit.
"We kijken anders naar een speelfilm dan naar een natuurdocumentaire. Kan je in een speelfilm een soort verwondering bij de kijker genereren en eventueel zelfs wat kennis overdragen zonder dat het didactisch, saai of koud wordt? Het is de vraag waar ik het langst mee heb gesukkeld. Ik hoop van wel."
Bas Devos
"Devos stelt het onbestemde boven daadkracht. Kiest voor connectie in plaats van conflict. En kiest steevast – zoals ook in zijn eerdere films – voor verstilling in plaats van actie. Hij is een filmmaker die zijn kijker tussen de regels wil laten lezen. Of beter gezegd: tussen de beelden wil laten kijken, horen en voelen. Dromen krijgen een plek in de filmvertelling."
Karin Wolfs
“In Here speelt mos een grote rol. Een alomtegenwoordig plantje dat net als de bescheiden films van Bas Devos zijn complexiteit pas prijsgeeft als je er met aandacht naar kijkt.”
Elise van Dam
“Op de Berlinale, het filmfestival van Berlijn, won Here de Encounters-competitie. Het MoMA in New York ziet er een van de invloedrijke, innovatieve films van 2023 in “die de tand des tijds zullen doorstaan.” Blijkbaar kan je mensen in verre wereldsteden diep raken met een zachte, meditatieve film over een Roemeen die met een plastic zakje soep door het Moeraske wandelt.”
Niels Ruëll
“Geïnspireerd door het boek Gathering Moss van Robin Wall Kimmerer gebruikt Devos mos, een lage plantensoort die we zelden écht opmerken, als symbool voor de mensen die in de onzichtbaarheid bestaan en door de maatschappij genegeerd dan wel platgetrapt worden. DoP Grimm Vandekerckhove vangt het allemaal in esthetische tableaus die de schoonheid van het kleine appreciëren. Even tactiel en geduldig als de films van Chantal Akerman en even wonderlijk minimalistisch als die van Hong Sang-soo, ontvouwt Bas Devos een mirakel: dat van de connectie tussen mensen (en de natuur).”
Film Fest Gent
“Wonderlijke, toegankelijke slow cinema die de zintuigen streelt en onze verbeelding prikkelt met fijne portretten, verborgen verhalen en filosofische bespiegelingen over de link tussen mens en natuur.”
Ivo De Kock