“Het zal me moeilijk vallen het verdere verloop van deze geschiedenis te vertellen. Trouwens, ik weet niet of het wel een geschiedenis is. Men kan het nauwelijks een ‘geschiedenis’ noemen, een dergelijk voortdurend… zich opeenhopen en uiteenvallen… van elementen…”
– Uit Kosmos van Witold Gombrowicz
Tot november 2013 biedt het Gesù-klooster in Brussel onderdak aan ongeveer 250 mensen. Onder hen bevindt zich een grote groep Roma, oorspronkelijk afkomstig uit Slowakije. Terwijl een uitzetting van de bewoners steeds waarschijnlijker wordt, werkt Ruben Desiere met een deel van hen aan de film Kosmos, vrij gebaseerd op de gelijknamige roman van de Poolse schrijver Witold Gombrowicz. De film focust op het gezin van Kevin Mroč dat drie jaar in Gesù woonde en twee nieuwkomers, Mižu Balázs en Rasto Vaňo.
“De positie van de film (en de maker) was duidelijk, maar fundamenteel zonder bewegingsvrijheid. De Roma die in het pand leefden, werden er op bevel van de Belgische overheid uitgezet. Zowel de maker als de personages hadden het gevoel dat hun film werd gekaapt door de inbreuk van de ordehandhavers, die zich (moeten) scharen achter het ‘er is geen alternatief’-discours dat de meest humane oplossing nodeloos bemoeilijkt.”
Bjorn Gabriels