Youssef, een twaalfjarige Palestijnse jongen, is een kind van de Intifada. Hij woont bij zijn moeder, zijn vader zit in de gevangenis en zijn broer wordt gezocht door het Israëlische leger. Hoewel zijn leven wordt gekenmerkt door geweld en onderdrukking, gebruikt Youssef zijn fantasie om te ontsnappen aan de grauwe werkelijkheid van het vluchtelingenkamp waarin hij leeft. Op een dag, tijdens de jacht op vogels, ontmoet hij de mooie Aïda, een jong meisje en leidster van een kinderbende. Youssef wordt verliefd maar om met Aïda te kunnen trouwen moet hij de drie verloren diamanten terugvinden van een oud familiejuweel die door de grootvader van het meisje uit Zuid-Amerika is meegebracht. Hoe zal Youssef erin slagen om Gaza te verlaten en naar dit verre continent te reizen? Tale of the Three Jewels is een modern sprookje dat wordt afgewisseld met scènes die de dagelijkse realiteit van het leven in Gaza onder bezetting weergeven: armoede, geweld, opsluiting, beperkte mogelijkheden en wanhoop. De droomachtige film toont het verdriet van een verloren kindertijd en duidt op de noodzaak om de kinderen uit Gaza het recht om te dromen terug te geven.
Tale of the Three Jewels is de eerste speelfilm die volledig in Gaza werd opgenomen. De cast bevat bekende Palestijnse acteurs zoals Makram Khouri en Mohammad Bakri. In 1995 werd de film geselecteerd voor het filmfestival van Cannes.
“De opnames van Tale of the three jewels in de Gazastrook begonnen in een apocalyptische sfeer. Op 25 februari 1994 vermoordde een Israëlische kolonist 29 Palestijnen in Hebron. Het land riep de noodtoestand uit. De BBC, coproducent van de film, vroeg de ploeg om het gebied te verlaten. “We hebben samen besloten om te blijven en de film af te maken. Ik was zo trots op mijn team.” Sommige scènes vereisten het gebruik van nepwapens, een constante bron van angst in zo'n explosieve context. “Of het nu aan Israëlische of Palestijnse kant was, mensen hielden ons voor gek!””
Michel Khleifi / Bruzz
“Tale of the three jewels, een coming-of-ageverhaal tegen de achtergrond van de Eerste Intifada (de Palestijnse opstand tegen de bezetting tussen 1987 en 1993), verkent jeugd en dromen in een wereld vol oorlog. Khleifi situeert het verhaal in landschappen vol leven: weelderige bossen, uitbundige sinaasappelgaarden, oases vol vogelgezang, dit alles omringd door een opvallend blauwe zee. “Het is pijnlijk om te zeggen, maar die natuur bestaat niet meer,” betreurt hij. “Ze is zo aanwezig in mijn films, omdat ik wilde vastleggen wat ik wist dat zou verdwijnen.””
Michel Khleifi / Bruzz
