Echo (Ruben Desiere, 2022)
Echo
,

Onder het gezag van commandant Walter Van Dyck volgen de jonge rekruten van het Belgisch leger een basisopleiding tot militair.

Echo (Ruben Desiere, 2022)
Language
Taal
Langue
Nederlands
Subtitles
Ondertitels
Sous-titres
Engels, Frans, Nederlands, Slovaaks
Available
Beschikbaar
Disponible
Wereldwijd
Duration
Duur
Durée
74'
Aspect Ratio
Beeldverhouding
Format d'image
16:9

Onder het gezag van commandant Walter Van Dyck volgen de jonge rekruten van het Belgisch leger een basisopleiding tot militair. Aan de hand van rollenspelen wordt hun toekomst als beroepssoldaat verbeeld. Echo documenteert nauwgezet deze beoogde metamorfose waarbij een nieuwe manier van kijken, luisteren en denken wordt aangeleerd.

“In onze samenleving bestaan er niet veel rites de passage meer. Een job kiest men zoals het uitkomt, en af en toe komt er weer iets nieuws aanwaaien. Het leger is echter nog een plek waarin een transformatie moet worden ondergaan. Zodra de rekruten de poort van het legerterrein binnengaan en hun uniform aantrekken ondergaan ze de metamorfose van burger tot militair. Tegelijk blijven het ook gewoon jongeren die in het weekend naar hun ouders gaan. Ze trainen met wapens – en toch doen ze alsof. Ze liggen de hele nacht op wacht – in een bosje in Vlaanderen. Ook al probeert hun commandant hen voor te bereiden op de werkelijkheid, een echte oorlog lijkt iets uit films. En dus geeft de commandant zijn rekruten een verbeelding van het werk van een militair door te refereren aan actiefilms, alsof de wereld van fictiefilms hen beter kan voorbereiden op een hypothetische toekomst dan de alledaagse werkelijkheid in een Belgische legerbasis. Uit volle overtuiging speelt het leger zichzelf. Zullen de rekruten ooit echte militairen worden? Misschien zal zelfs een werkelijke oorlog het leger niet echt maken. In On Photography schreef Susan Sontag dat mensen die een ramp meemaakten zeiden dat het zó intens was dat het ‘net een film’ was. De overtreffende trap van werkelijkheid is fictie.”

Nina de Vroome

In Echo wordt de opleiding nuchter en franjeloos in beeld gebracht, met piekfijn camerawerk. De cineast registreert de actie schijnbaar zonder standpunt in te nemen, maar de doordachte selectie van de beelden, de precies afgemeten duur van bepaalde shots en het subtiel focussen op gezichten, voorwerpen of handelingen weerspiegelt toch een zekere persoonlijke stijl.

Sven De Schutter

Press & Publications
Pers & publicaties
Presse & publications
Echo (Ruben Desiere, 2022)
Language
Taal
Langue
Nederlands
Subtitles
Ondertitels
Sous-titres
Engels, Frans, Nederlands, Slovaaks
Available
Beschikbaar
Disponible
Wereldwijd
Duration
Duur
Durée
74'
Aspect Ratio
Beeldverhouding
Format d'image
16:9
A Film by
Een film van
Un film de
With
Met
Avec
Walter Van Dyck, and the recruits at Platoon Echo
Image
Beeld
Image
Ruben Desiere
Sound
Geluid
Son
Nina de Vroome
Producer
Producent
Producteur
Rasmus Van Heddeghem, Ruben Desiere
Editing
Montage
Montage
Dieter Diependaele
Music
Muziek
Musique
Jordan Dykstra
Sound Editing
Klankmontage
Montage Son
Sabrina Calmels
Sound Mix
Klankmix
Mixage son
Thomas Gauder
Colour Correction
Kleurcorrectie
Etalonnage
Olivier Ogneux
Production
Productie
Production
Accattone films
Co-production
Coproductie
Coproduction
Canvas
With the Support of
Met de steun van
Avec le soutien de
The Flanders Audiovisual Fund (VAF), Fonds Pascal Decroos, Gemeente Leopoldsburg