Apple Cider Vinegar (Sofie Benoot, 2024)
Apple Cider Vinegar
,
Apple Cider Vinegar (Sofie Benoot, 2024)
VDR 2024
Language
Taal
Langue
Engels
Subtitles
Ondertitels
Sous-titres
Engels, Nederlands, Frans
Duration
Duur
Durée
80'
Aspect Ratio
Beeldverhouding
Format d'image
1.78

Stenen vormen zowel een van de meest fundamentele als veronachtzaamde bouwelementen van onze wereld. Wanneer een fictieve vertelster van natuurdocumentaires haar niersteen begint te onderzoeken, besluit ze nog één laatste verhaal te vertellen over deze vergeten wereld van steen. Apple Cider Vinegar is een hypnotiserende essayfilm die zowel acute ecologische vraagstukken behandelt als ons meeneemt op een reis waarop we Palestijnse steenhouwers, gepassioneerde Britse geologen en inwoners van een lavalandschap in Fogo ontmoeten. 

Apple Cider Vinegar is veel méér dan een documentaire: het is een magmakamer vol grappige anekdotes, onverwachte dromerigheid en saffieren poëzie.”

Erik Stockman

“Op een dag bevolen de YouTube-algoritmes mij een video aan van de grootste niersteen ter wereld. De niersteen was prachtig, walgelijk en verrassend. De wereld van steen en de menselijke wereld, die zo ver weg van elkaar lijken te staan, kwamen samen in het menselijke lichaam. Dat vond ik een duizelingwekkende, verwarrende en griezelige gedachte. Ik dacht terug aan de dromen uit mijn kindertijd.”

Sofie Benoot

“Er wordt vaak voorbijgegaan aan steen in onze verhalen. We gunnen het zelden een blik waardig, terwijl het letterlijk de achtergrond van onze wereld vormt. Zelfs in gangbare ecologische verhalen wordt enkel de groene zone van onze planeet in acht genomen. Wat gebeurt er als steen de grondslag wordt van een verhaal, als we het niet als dode materie zien maar het in het midden van ons alledaagse bestaan plaatsen? In veel verhalen is steen een metafoor voor onze blik op de natuur als iets dat buiten ons staat. Maar nierstenen vertellen ons dat we bestaan uit de mineralen en materialen van deze planeet.”

Sofie Benoot

“Ik was geïnteresseerd in de figuur van Sir David Attenborough en de traditie van natuurdocumentaires die hij in het leven heeft geroepen omdat die veel vertelt over hoe we ons verhouden tot de natuur. Als je naar Our Planet kijkt, lijkt het wel of het een andere planeet is. Door het gebruik van gloednieuwe filmtechnieken en beelden met een hoge resolutie wordt het geheel bijna ‘buitenaards’, alsof het buiten ons staat. Je ziet ook geen enkele aanwezigheid van mensen, de natuur wordt iets dat van ons afgesloten is. Een kritische houding tegenover dit soort vertelpositie sloot aan bij mijn intentie om de afstand die wij installeren tegenover de natuur ter discussie te stellen. Attenborough vertelt als de ‘stem van God’ over wat we zien. Dat soort autoriteit wou ik uitdagen.”

Sofie Benoot

“Er is iets vreemds aan de hand met de tijd in de film; de vertelster spreekt over de beelden alsof ze erop terugkijkt, maar tegelijk reageren de personages op haar stem in het heden. Er is een porositeit in de grenzen tussen het heden en het verleden en het binnen en het buiten van de filmische ruimtes die vervagen, net zoals de niersteen binnen in het lichaam de grenzen tussen mens en steen poreuzer maakt.”

Sofie Benoot

Awards
Awards
Awards
→ Green Dox Award, DokuFest 2024
→ Best Director, Matsalu Nature Film Festival 2024
Festival Selections
Festival selecties
Sélections festivals
→ Another Way Festival, Spanje (2024)
→ Camden International Film Festival, VS (2024)
→ Cork International Film Festival, Ierland (2024)
→ DokuFest, Kosovo (2024)
→ Festival international du film indépendant de Bordeaux, Frankrijk (2024)
→ IDF Westlake, China (2024)
→ Ji.hlava, Tsjechië (2024)
→ L'Alternativa, Spanje (2024)
→ Matsalu Nature Film Festival, Estland (2024)
→ Message to Men, Rusland (2024)
→ Monterrey International Film Festival, Mexico (2024)
→ RIDM, Canada (2024)
→ Vancouver International Film Festival, Canada (2024)
→ Viennale, Oostenrijk (2024)
→ Visions du réel, Zwitserland (2024)
→ Les Magritte du Cinéma, België (2025)
Language
Taal
Langue
Engels
Subtitles
Ondertitels
Sous-titres
Engels, Nederlands, Frans
Duration
Duur
Durée
80'
Aspect Ratio
Beeldverhouding
Format d'image
1.78
A Film by
Een film van
Un film de
With
Met
Avec
Siân Phillips's voice
Script
Scenario
Scénario
Sofie Benoot
Image
Beeld
Image
Jonathan Wannyn
Sound
Geluid
Son
Kwinten van Laethem, Gert Verboven
Producer
Producent
Producteur
Peter Krüger
Editing
Montage
Montage
Sofie Benoot, Liyo Gong
Music
Muziek
Musique
Guillaume Graux
Sound Editing
Klankmontage
Montage Son
Huibert Boon
Sound Mix
Klankmix
Mixage son
Huibert Boon
Colour Correction
Kleurcorrectie
Etalonnage
Veerle Zeelmaekers
Production
Productie
Production
Inti Films
Co-production
Coproductie
Coproduction
Pieter van Huystee Film
With the Support of
Met de steun van
Avec le soutien de
The Flanders Audiovisual Fund (VAF), The Netherlands Film Fund (NFF), Centre du Cinéma et de l’Audiovisuel de la Fédération Wallonie Bruxelles (CCA), The Belgian Tax Shelter for Film Financing