Vase de noces (Thierry Zéno, 1974)
Vase de noces
,
Vase de noces (Thierry Zéno, 1974)
Language
Taal
Langue
Zonder dialoog
Only available in
Enkel beschikbaar in
Disponible uniquement en
België, Luxemburg, Nederland
Duration
Duur
Durée
82'
Aspect Ratio
Beeldverhouding
Format d'image
1.66

Waarschuwing: deze film bevat expliciete beelden

Een man is verliefd op een zeug. Er worden biggen geboren. Hij hangt hen op. De moeder is wanhopig en pleegt zelfmoord. Dan komt de verrotting, het vreten van stront en vervolgens de verdwijning van de man. Zijn lichaam stijgt ten hemel.
Deze film zorgde bij zijn verschijning in 1974 voor een schandaal: de opeenstapeling van afwijkingen als zoöfilie, “infanticide”, zelfmoord en coprofagie, leidde tot een even gepassioneerde polemiek als die rond L’âge d’or, wat verheugend zou zijn geweest voor Luis Buñuel, die vond dat films maar een klein deel van de potentiële mogelijkheden benutten voor het maken van dromen en protesten. Vase de noces is een aangrijpende film die onvergetelijke beelden op het netvlies van de kijker achterlaat: naakte, veeleisende beelden en mystieke, alchimistische of psychoanalytische stellingen die zich richten tot het afgesloten deel van het bewustzijn.
Het is een gedicht zonder woorden dan de confrontatie met de vier elementen in beeld brengt en dat vooral de primaire driften blootlegt die de mens met de aarde en met de dieren (tenslotte zijn gelijken in het anderszijn) verbinden. Er is hier geen sprake van antropomorfisme maar wel van een analyse van de omstandigheden rond het verlangen, de “bestialiteit”, het lijden en de agressiviteit. De mens (in de gedaante van acteur en medium Dominique Garny), vrijgemaakt van iedere band met de psychologie of de beschrijvende sociologie, laat ons binnen in een verborgen en hallucinatoir universum waarin ieder contact met de werkelijkheid verbroken is ten voordele van een innerlijke ontdekkingstocht naar het eerst verderf. (Jacqueline Aubenas)

“Mijn personage heeft geen specifieke psychologie, en nog minder pathologie. Hij is een man van vlees en bloed, buiten een precieze culturele context, buiten de tijd, hij is een geest die een uur lang het scherm bewoont. Ik laat de kijker de volledige vrijheid van interpretatie: ik wilde een veelheid van tekens in de film stoppen zodat men iets zou kunnen vinden om te leren of te fascineren.”

Thierry Zeno

Language
Taal
Langue
Zonder dialoog
Only available in
Enkel beschikbaar in
Disponible uniquement en
België, Luxemburg, Nederland
Duration
Duur
Durée
82'
Aspect Ratio
Beeldverhouding
Format d'image
1.66
A Film by
Een film van
Un film de
With
Met
Avec
Dominique Garny
Script
Scenario
Scénario
Dominique Garny, Thierry Zéno
Image
Beeld
Image
Thierry Zéno
Sound
Geluid
Son
Roger Cambier
Producer
Producent
Producteur
Thierry Zéno
Editing
Montage
Montage
Thierry Zéno
Music
Muziek
Musique
Perotinus, Claudio Monteverdi, Alain Pierre
Production
Productie
Production
Zéno Films