À la recherche du lieu de ma naissance (Boris Lehman, 1990)
À la recherche du lieu de ma naissance
,

Na 44 jaar keert filmmaker Boris Lehman terug naar Lausanne, waar hij in 1944 werd geboren. Zijn ouders, Poolse joden, zochten er tijdens de Duitse bezetting toevlucht. Lehman herinnert zich niets van dit alles. Een film als een tijdmachine.

À la recherche du lieu de ma naissance (Boris Lehman, 1990)
Language
Taal
Langue
Frans
Subtitles
Ondertitels
Sous-titres
Engels, Nederlands
Available
Beschikbaar
Disponible
Wereldwijd
Duration
Duur
Durée
75'
Aspect Ratio
Beeldverhouding
Format d'image
1.33

Na 44 jaar keert filmregisseur Boris Lehman terug naar Lausanne, waar hij aan het einde van de oorlog op 3 maart 1944 werd geboren. Hij woonde er maar een jaar. Zijn ouders waren joden die hun toevlucht hadden gezocht in België toen de nazi's de macht grepen in Polen. Ze waren gedwongen België te ontvluchten tijdens de Duitse bezetting en hadden het neutrale Zwitserland bereikt na een clandestiene reis door Frankrijk. Boris Lehman herinnert zich niets van dit alles: zijn ouders zijn dood, alle getuigen zijn verdwenen. Gewapend met slechts een paar documenten en foto's gevonden in een kartonnen doos, dwaalt hij door Lausanne, hier en daar zoekend naar enkele tekenen die zijn aanwezigheid, zijn vroege leven zouden oproepen, en verzamelt als het ware het bewijs van zijn bestaan. Maar de stad blijft stil en veraf. Ontmoetingen roepen verhalen op, die Boris dwingen zich te verhouden tot het onderwerp van zijn geboorte, onlosmakelijk verbonden met het meer waarvan de Franse naam Léman zo veel op de zijne lijkt.

“Als ik niet film, dan zie ik niets, onthoud ik niets, bomen noch gezichten. Als ik ze film, kan ik ze vergeten. Mijn film is mijn geheugen, een catalogus van feiten en gebaren, een (zeer onvolledige) inventaris van mijn leven.”

Boris Lehman

“Mijn films zijn als fabels, met de realiteit als decor. Ze ontlenen hun eenvoudige vorm aan het intieme dagboek en ze zijn autobiografisch, aangezien ze erg vaak spreken over een zoektocht naar identiteit en een onderzoek naar afstamming en ik er erg vaak in opduik als onderwerp en als personage.”

Boris Lehman

“Mijn cinema is een uitdrukking van het verlangen om anderen te zien, te benaderen, te leren kennen. De handeling van het filmen betekent niet hetzelfde als een film maken, beroemd worden en veel geld verdienen. Het is niet eens een uitdrukking van jezelf of van gevoelens en ideeën, gewoon een daad van liefde: het is de liefde bedrijven.”

Boris Lehman

À la recherche du lieu de ma naissance (Boris Lehman, 1990)
Language
Taal
Langue
Frans
Subtitles
Ondertitels
Sous-titres
Engels, Nederlands
Available
Beschikbaar
Disponible
Wereldwijd
Duration
Duur
Durée
75'
Aspect Ratio
Beeldverhouding
Format d'image
1.33
A Film by
Een film van
Un film de
With
Met
Avec
Alain Blum, Simon Bohler, Freddy Buache, Paulette Cyngiser, Lionel El Kaïm, Tito Fiero, Pierre Izard, Zalek Kalb-Beller, Christiane Kolla, Hélène Lapiower, Marie Christine Marville, Gaston Pillet, Jozy Potasznik, Jacques Romain, Dominique Scheder, Georges Vadnaï, Barbara Vogt
Script
Scenario
Scénario
Boris Lehman
Image
Beeld
Image
Patrice Cologne, Aldo Mugnier, Antoine-Marie Meert
Sound
Geluid
Son
Laurent Barbey, Martin Stricker, Henri Morelle
Editing
Montage
Montage
Daniel Devalck
Sound Mix
Klankmix
Mixage son
Thierry Delor
Production
Productie
Production
Dovfilm
Co-production
Coproductie
Coproduction
Amidon-Paterson film, CBA, LA SEPT
With the Support of
Met de steun van
Avec le soutien de
Fonds télévisuel du Ministère de la Communauté française de Belgique, l’Atelier des Jeunes Cinéastes, la Fondation Vaudoise pour le cinéma, la ville de Genève, l’Ecole Supérieure des Arts Visuels à Genève, la Cinémathèque Suisse