The Jacket (Mathijs Poppe, 2024)
The Jacket
,
The Jacket (Mathijs Poppe, 2024)
IDFA Laurel
Language
Taal
Langue
Arabisch
Subtitles
Ondertitels
Sous-titres
Engels, Frans, Nederlands
Duration
Duur
Durée
71'
Aspect Ratio
Beeldverhouding
Format d'image
1.78

The Jacket is een portret van Jamal Hindawi, een Palestijnse man die met zijn familie in ballingschap leeft in het vluchtelingenkamp van Shatila in Beiroet, Libanon. Samen met zijn vrienden maakt hij politiek theater over hun diepe verbondenheid met hun thuisland, Palestina, en hun situatie als vluchtelingen in het land waarin ze geboren zijn, Libanon. Wanneer Jamal een reis onderneemt om een verloren theaterrekwisiet terug te vinden, ziet hij hoe de opeenvolgende politieke en economische crises een hele regio en haar bevolking hebben ontwricht...

“Binnen deze figuurlijke en letterlijke woestenij vindt Jamals zoektocht plaats. Jamals verhaal van ontheemding staat niet op zichzelf; idealiter kunnen we via zijn verhaal ook de verhalen begrijpen van de mensen die hij op zijn reis ontmoet. Tezamen vormen ze een landschap dat de ontworteling van een regio toont, een samenhorigheid die wordt ontwricht.”

Mathijs Poppe

“Voor mij is het een documentaire die de tools van fictie gebruikt. Jamal en zijn familie zaten ook in Ours is a Country of Words. Omdat hij als theatermaker bezig is met het vertellen van verhalen vond ik het interessant om hem te betrekken bij mijn project. Telkens als ik in Shatila was spraken we over theater en film. Tijdens die gesprekken drong het tot me door dat voor hem fictie een manier is om zijn realiteit te verwerken. Jamal zoekt constant manieren om expressie te geven aan de situatie en de emoties die er uit voortvloeien. Dat vond ik heel mooi en werd het uitgangspunt van mijn film.”

Mathijs Poppe / Filmkrant

Op de dunne grens tussen fictie en documentaire toont de zachtmoedige film The Jacket hoe Jamal omgaat met heimwee naar het land dat zijn ouders nog voor zijn geboorte hebben ontvlucht. KASK-alumnus Mathijs Poppe, die in 2017 al met Jamal en zijn familie samenwerkte voor zijn afstudeerfilm Ours is a Country of Words, documenteert op wiens schouders het lot het zwaarst weegt. De fraaie filmische structuur van de film doet denken aan het werk van Abbas Kiarostami.

Fast Forward Film

“Jamal maakt politiek theater samen met zijn vrienden en de film gaat over het maakproces van een toneelstuk, maar ook het narratief van het stuk, dat steeds meer verwikkeld raakt met zijn eigen leven. In het theaterstuk wordt de hoofdrol toegekend aan een jas. Het is niet zomaar een vest, de lappenjas symboliseert de vele onderdrukkingen die het Palestijnse volk moet doorstaan.

Mathijs Poppe / Bruzz

Festival Selections
Festival selecties
Sélections festivals
→ Film Fest Gent, België (2024)
→ IDFA, Nederland (2024)
→ Millenium Film Festival, België (2025)
Language
Taal
Langue
Arabisch
Subtitles
Ondertitels
Sous-titres
Engels, Frans, Nederlands
Duration
Duur
Durée
71'
Aspect Ratio
Beeldverhouding
Format d'image
1.78
A Film by
Een film van
Un film de
With
Met
Avec
Jamal Hindawi, Farah Hindawi, Hanan Hindawi, Mona Hindawi, Mohamad al Saghier
Script
Scenario
Scénario
Mathijs Poppe
Image
Beeld
Image
Quinten Wyns
Sound
Geluid
Son
Calixte De Coster, Kwinten Van Laethem
Producer
Producent
Producteur
Elisa Heene
Line Producer
Uitvoerend Producent
Producteur Exécutif
Annabel Kemel
Editing
Montage
Montage
Lawrence Paul Foley, Mathijs Poppe
Music
Muziek
Musique
Bana Haffar
Sound Editing
Klankmontage
Montage Son
Emmanuel Zouki
Sound Mix
Klankmix
Mixage son
Max van den Oever
Colour Correction
Kleurcorrectie
Etalonnage
Rachel Stone
Production
Productie
Production
Mirage
Co-production
Coproductie
Coproduction
Fulgurance, Family Affair Films, Placeless Films, Lyon Capitale TV, Al Jazeera Documentary
With the Support of
Met de steun van
Avec le soutien de
Flanders Audiovisual Fund (VAF), Tax Shelter measure via Flanders Tax Shelter, Centre National du Cinéma et de l’Image Animée (CNC), Angoa - Procirep Societé des Producteurs, Netherlands Film Fund