Het historisch landschap: in het oosten van België, meer bepaald in het Land van Herve, niet ver van Voeren waar de taalstrijd woedt, is de agrarische wereld in volle evolutie – het gaat over industrialiseren of verdwijnen, zich aanpassen aan de Europese normen of uitgesloten worden. Het emotionele landschap is net zo dramatisch en behandelt de dood van een vader. Deze tragische gebeurtenissen zullen een grote impact hebben op het leven van een jonge boer. Zal hij de boerderij overnemen of wil hij uitwijken naar de stad, ver van alle problemen en conflicten een nieuw leven beginnen en dus het weidse land van de overleden Alexis Droeven verlaten, zoals zijn tante, de mooie Nicole Garcia, advocate in Luik, hem voorstelt?
“Het verhaal speelt zich af over acht dagen van spanning en onzekerheid, de tijd om te beslissen, en kan gelden als metafoor van een streek die vecht voor haar identiteit. Duidelijk verbonden aan een tragisch moment in de geschiedenis, is de film opgebouwd rond herkenbare documentaire beelden. Jean-Jacques Andrien koos een periode van economische en politieke omwenteling, van verschuiving en verandering, om een aangrijpend kader te schetsen dat op zijn beurt weerklank vindt in de problemen van de personages, zelf ook op zoek naar hun identiteit.
De film wisselt verleden, heden en toekomst af en wordt gedragen door de commentaarstem van zoon Droeven. De opeenvolgende scènes plaatsen het ritueel rond het overlijden tegenover de herinneringen aan het militante leven van de vader, de boeren/zakenlui tegenover de boeren die vasthouden aan de primitieve landbouw, de dorpsfeesten met fanfare en volksspel tegenover de verlokking van de “wereldse” stad. Is de storm in onze instellingen sindsdien wat geluwd, de film houdt stand.”
Jacqueline Aubenas