Double Take (Johan Grimonprez, 2009)
Double Take
,

Een essayfilm over de wereldwijde opkomst van “angst-als-consumptiegoed”, in een verhaal van vreemde koppels en hilarische dubbelspelen. Alfred Hitchcock wordt gecast als een paranoïde geschiedenisprofessor die verstrikt raakt in een double take op de Koude Oorlog.

Double Take (Johan Grimonprez, 2009)
Language
Taal
Langue
Engels
Subtitles
Ondertitels
Sous-titres
Duits, Engels, Frans, Nederlands, Spaans
Available
Beschikbaar
Disponible
Wereldwijd
Duration
Duur
Durée
80'
Aspect Ratio
Beeldverhouding
Format d'image
1.78

Johan Grimonprez cast Alfred Hitchcock als een paranoïde geschiedenisprofessor die zonder dat hij het weet verstrikt raakt in een double take op de Koude Oorlog. De meester zegt alle verkeerde dingen op alle verkeerde momenten terwijl politici aan beide zijden wanhopig roepen om, live op televisie, de juiste dingen te zeggen. Double Take richt zijn pijlen op de wereldwijde opkomst van “angst-als-consumptiegoed”, in een verhaal van vreemde koppels en hilarische dubbelspelen. Terwijl televisie cinema kaapt, het keukendebat tussen Chroesjtsjov en Nixon voortdendert, komt de seksualiteitspolitiek zachtjes van de grond en verschijnt Alfred zelf op televisie in een buitengewone nieuwe rol waarbij hij huisvrouwen chanteert met merken die ze niet kunnen weigeren. Auteur Tom McCarthy (C, Remainder, Tintin and the Secret of Literature) schrijft een plot van persoonlijke paranoia om de politieke intrige te weerspiegelen waarin Hitchcock en zijn ongrijpbare dubbelganger steeds meer geobsedeerd raken door de perfecte moord – die op elkaar! Grimonprez ondermijnt een nauwgezette reeks televisiebeelden en traceert de meedogenloze aanval van de rampencultuur op de huiskamer, van de eerste televisiebeelden tot onze hedendaagse zapneurose.

Language
Taal
Langue
Engels
Subtitles
Ondertitels
Sous-titres
Duits, Engels, Frans, Nederlands, Spaans
Available
Beschikbaar
Disponible
Wereldwijd
Duration
Duur
Durée
80'
Aspect Ratio
Beeldverhouding
Format d'image
1.78
A Film by
Een film van
Un film de
With
Met
Avec
Ron Burrage
Script
Scenario
Scénario
Tom McCarthy
Image
Beeld
Image
Martin Testar
Producer
Producent
Producteur
Emmy Oost
Editing
Montage
Montage
Dieter Diependaele, Tyler Hubby
Music
Muziek
Musique
Christian Halten
Sound Editing
Klankmontage
Montage Son
Ranko Paukovic
Production
Productie
Production
zap-o-matik
Co-production
Coproductie
Coproduction
Nikovantastic Film, Volya Films
With the Support of
Met de steun van
Avec le soutien de
The Flanders Audiovisual Fund, Nederlands Fonds voor de Film, Nordmedia Fonds GMBH in Lower Saxony and Bremen, Rotterdam Film, ZDF / ART, Beeldende Kunst Strombeek / Mechelen, The Hammer Museum