Vincent Meessen

Vincent Meessen (Verenigde Staten, 1971) woont en werkt in Brussel. Zijn artistieke en filmische werk kenmerken zich via een constellatie van figuren, gebaren en tekens die een polemische en zinvolle relatie onderhouden met de geschiedschrijving en de verwestersing van de verbeelding. Hij decentraliseert en vermenigvuldigt blikken en perspectieven om de verschillende manieren te onderzoeken waarop de koloniale moderniteit het weefsel van hedendaagse subjectiviteiten heeft beïnvloed. Zowel in zijn werk als kunstenaar en filmmaker maakt hij graag gebruik van samenwerking procedures die de autoriteit van de auteur ondermijnen en de intelligentie van collectieven benadrukken.

Zijn films zijn vertoond in talrijke musea en kunstcentra. De belangrijkste solotentoonstellingen vonden plaats in Montreal, Toronto, Parijs, Basel, Brussel, Bordeaux, Mexico en Amsterdam. Vincent Meessen vertegenwoordigde België op de 56e Biënnale van Venetië met Personne et les autres, een groepstentoonstelling met tien uitgenodigde kunstenaars uit vier continenten. Hij is lid van het Jubilee-platform voor onderzoek en artistieke productie.

Een vrije interpretatie van La Chinoise, een film van Jean-Luc Godard uit 1967, gefilmd in Parijs. Door de rollen en personages vijftig jaar later in Dakar te plaatsen, en de plot te actualiseren, biedt deze nieuwe versie een meditatie over de relatie tussen politiek, gerechtigheid en herinnering.

Subscribe to Vincent Meessen