Jan Decorte

Jan Decorte (1950) is theatermaker, acteur en regisseur van enkele films. In Chantal Akermans Jeanne Dielman, 23, quai du commerce, 1080 Bruxelles speelde hij de zoon van het hoofdpersonage. In de jaren zeventig startte hij als acteur en theatermaker bij het theatergezelschap Het Trojaanse Paard. Begin jaren tachtig leerde hij er zijn levenspartner en vaste medewerkster Sigrid Vinks kennen. In 1981 regisseerde Jan Decorte voor het Kaaitheaterfestival Maria Magdalena van Friedrich Hebbel. In navolging van dat stuk werd Decorte in 1982 benoemd tot artistiek leider van het gezelschap. De maatschappelijke zetel van de vzw wordt overgebracht naar Brussel en Het Trojaanse Paard wordt HTP. In 1987 veranderde de naam van het gezelschap in Jan Decorte en Cie (later, in 1994, volgt nog een laatste naamswijziging naar Bloet). Van dan af aan schrijft Decorte stukken waarin klassieke teksten tot hun essentie worden herleid, poëtische verdichtingen in een eigen eenvoudige taal. “Ondanks de breuken die hij in zijn eigen lief en leed aanbracht,” schreef Marianne Van Kerkhoven over Jan Decorte, “loopt er doorheen [zijn] oeuvre toch een duidelijke ‘over de kloven springende’ lijn, namelijk die van een zoektocht naar een steeds grotere eenvoud, naar een essentie van het theater. Is het niet het grote verlangen van elke kunstenaar om zo diep, zo intens door de eigen herhalingen heen te gaan, om het finale doel van de puurheid en de eenvoud te bereiken?”

Hedda komt thuis van een te lange huwelijksreis met haar kleurloze echtgenoot. Een oude geliefde die op het punt staat door te breken met een buitengewone roman, introduceert zich.

Een unieke bloemlezing van het werk van de Poolse schrijver Witold Gombrowicz. Een acteur doet zich voor als schrijver, terwijl hij woorden aan het papier toevertrouwt. In een serie tableau’s worden de teksten in scène gezet en ontstaat er een fascinerend spel van woorden en beelden.

De eerste speelfilm van theatermaker Jan Decorte volgt het eenzame leven van een Brusselse gemeentebediende die samenwoont met zijn moeder. Om zijn dodelijke verveling te doorbreken richt hij zijn aandacht op een meisje van de turnclub.

Subscribe to Jan Decorte