Francis Alÿs

Francis Alÿs (Antwerpen, 1959) woont en werkt in Mexico-Stad en is één van de invloedrijkste kunstenaars van vandaag. In zijn praktijk maakt hij gebruik van verschillende media — van schilderkunst en tekenkunst, tot video en animatie. Via verschillende poëtische en allegorische invalshoeken verkent Alÿs zowel politieke onderwerpen als alledaagse situaties: het duwen van een smeltend blok ijs door de straten van een stad; het filmen van zijn pogingen om het centrum van een tornado binnen te dringen; het dragen van een lekkend blik verf langs de betwiste grens tussen Israël en Palestina; het uitrusten van honderden vrijwilligers om een kolossale zandduin tien centimeter te verplaatsen. Deze “interventies” worden gedocumenteerd door video’s en roepen meteen ook de interessante vraag op “waar” het werk van Alÿs zich bevindt. Zijn het de performances of acties, ook al waren daarbij veelal geen toeschouwers aanwezig? Is het videokunst of louter registratie? 

Het werk van Alÿs werd tentoongesteld in verschillende musea zoals het Tate Modern in Londen, het MoMA in New York en het WIELS in Brussel, en hij nam deel aan verschillende Biënnales waaronder de Biënnale Venetië in 1999, 2001 en 2007. Hij wordt vertegenwoordigd door de David Zwirner Gallery in New York en de Peter Kilchmann Gallery in Zürich.

In het Belgische Pajottenland komen enkele kinderen samen voor een race met beschilderde slakken. Deze video maakt deel uit van de beroemde reeks Children's Games.

Meer dan tien jaar lang joeg Francis Alÿs op tornado's aan de rand van Mexico City en legde deze confrontaties vast op beeld.

Francis Alÿs wandelt over Fitzroy Square in Londen en drumt ritmes door met een houten stok over de ijzeren balustrades te strijken.

Francis Alÿs trekt met een lekkende pot groene verf in de hand langs The Green Line, de betwiste grens tussen Israël en Palestina.

Voor dit grootse project nodigde Francis Alÿs vijfhonderd Peruviaanse vrijwilligers uit om een zandberg in de buitenwijken van Lima op te lopen en samen te scheppen, waardoor het duin een paar centimeter werd verplaatst.

In deze eerste video van de beroemde reeks Children's Games probeert een jongen een plastic fles een steile weg op te schoppen en wordt hierbij uitgedaagd door de zwaartekracht, een zigzaggend pad en een hond.

Francis Alÿs duwt een enorm ijsblok door de straten van Mexico City en laat een spoor van smeltwater achter zich.

Een video-opname die de bewegingen van een plastic fles registreert terwijl deze door de wind over de Zócalo, een centraal gelegen plein in Mexico-Stad, wordt geblazen.

Tijdens de 5de Biënnale van Havana trok Francis Alÿs magnetische schoenen aan en wandelde dagelijks door de straten van de stad om zo stukjes metaal te verzamelen die hij op zijn pad tegenkwam.

Subscribe to Francis Alÿs