Hedda Gabler (Jan Decorte, 1987)

Event ↓

Evenement ↓

Evénement ↓

Online-première: Jan Decorte
Hedda Gabler (Jan Decorte, 1987)

Op 12 mei viert Avila haar eerste verjaardag. Voor deze feestelijke gelegenheid digitaliseerde Avila Hedda Gabler (1978) en Pierre (1977), twee films van theatermaker Jan Decorte. Deze films zullen samen met zijn televisieproductie Gombrowicz: Voorvallen, avonturen (1977) online voor een wereldwijd publiek beschikbaar worden gemaakt! En dat niet alleen, want op 12 mei vanaf 19u30 CET geeft Avila 250 gratis coupons cadeau voor Hedda Gabler.

Jan Decorte is vooral bekend als theatermaker, hoewel hij zich aan het begin van zijn carrière een aantal jaren intensief met film heeft bezig gehouden. Zo speelde hij een rol in twee films van Chantal Akerman: Jeanne Dielman, 23, quai du commerce, 1080 Bruxelles (1975) en Toute une nuit (1982). Maar bovenal maakte hij in de loop van slechts enkele jaren drie films die beschouwd kunnen worden als mijlpalen in de Belgische cinema. Deze films zijn echter helaas uit het centrum van de aandacht verdwenen. Daarom nam Avila het initiatief om Hedda Gabler en Pierre te digitaliseren. Het werk van Jan Decorte wordt zo meer dan veertig jaar na haar creatie opnieuw aan het publiek voorgesteld.

 

Hedda Gabler
Jan Decortes tweede speelfilm is een verfilming van het toneelstuk Hedda Gabler van de Noorse schrijver Henrik Ibsen. Decorte verplaatste de actie van Ibsens realistische toneelstuk uit 1890 naar 1950, achtentwintig jaar eerder dan het moment waarop de film werd gedraaid. Het verhaal begint wanneer Hedda thuiskomt van een te lange huwelijksreis met haar kersverse maar kleurloze echtgenoot Tesman. Ze is zwanger en zal het hof gemaakt worden door de schrijver Eljert Lövbor, een oude geliefde die op het punt staat door te breken met een buitengewone roman, waar hij naar eigen zeggen “zelf in zit”. Decortes cinema wordt getypeerd door filmische spaarzaamheid en een gededramatiseerde theatraliteit.

 

Pres & publicaties

  • ‘Reservoir: Jan Decorte,’ Marianne Van Kerkhoven, 2007 / SARMA (Nederlands, Engels, Frans)
  • ‘Hedda Gabler,’ Dirk Lauwaert, 1979 / Sabzian (Nederlands)
  • ‘De geest van Hedda Gabler,’ Isolde Vanhee, 2017 / Sabzian (Nederlands)
  • ‘“Ik ben het gewend dat het publiek wegloopt”: Jan Decorte over Hedda Gabler,’ Frank Zaagsma, 1979 / Sabzian (Nederlands)

 

De films zijn wereldwijd beschikbaar met Nederlandse, Engelse en Franse ondertitels.

Hoe werkt het?

  • Surf op woensdag 12 mei vanaf 19u30 CET naar www.avilafilm.be.
  • Bij het beeld van Hedda Gabler vindt u een COUPON-knop
  • Klik op COUPON om uw gratis ticket te activeren
  • De film is nu beschikbaar om te bekijken. Dit kan meteen of op elk moment binnen de aangegeven periode van 3 dagen.
  • Wanneer de 250 coupons zijn gebruikt, blijft de film samen met Pierre en Gombrowicz: Voorvallen, avonturen tegen betaling beschikbaar op het platform.