Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne

Jean-Pierre Dardenne (België, 1951) studeerde Dramatische Kunsten aan het Institut des Arts de Diffusion in Brussel. Het is dankzij regisseur en dichter Armand Gatti, van wie hij er les kreeg, dat hij samen met zijn broer Luc Dardenne (België, 1954) de eerste stappen in het regisseren zette.

Luc Dardenne studeerde van zijn kant filosofie en sociologie. De gebroeders startten in de jaren zeventig met het draaien van documentaires rond maatschappelijke thema’s, alvorens in 1975 het productiehuis Dérives op te richten. Een paar jaar later, in 1994, richtten ze het bedrijf Les Films du Fleuve op. In 1987 maakten ze hun eerste langspeelfilm Falsch, een bewerking van een toneelstuk rond de laatste overlevende van een joodse familie, die werd uitgeroeid door de nazi’s. Met de overgang naar fictie, betekende die film een belangrijk keerpunt voor hun carrière.

In 1992 maakten ze Je pense à vous, maar het was pas in 1996 dat ze met La promesse opgemerkt werden op de Director’s Fortnight in Cannes. In 1999 wonnen ze met Rosetta een eerste Gouden Palm op het filmfestival van Cannes. Drie jaar later werd ook Olivier Gourmet bekroond op het filmfestival van Cannes, met de prijs voor de Beste Acteur voor zijn rol in Le Fils. Met een nieuwe Gouden Palm voor de film L’enfant in 2005, maakten de gebroeders in één klap deel uit van de zeer besloten kring van filmmakers met een dubbel verguld palmares. In 2008 wonnen ze de prijs voor het Beste Scenario met Le silence de Lorna, een dramatische film over illegale immigratie, en in 2011 haalde Le gamin au vélo de Grand Prix van Cannes binnen.

Enkele jaren later draaiden ze Deux jours, une nuit met de actrice Marion Cotillard en La fille inconnue met Adèle Haenel. In 2019 wonnen ze met Le jeune Ahmed de prijs voor de Beste Regie op het filmfestival van Cannes. De film vertelt het verhaal van een geradicaliseerde moslimtiener. In 2022 ging hun film Tori et Lokita in première in Cannes, waar de film bekroond werd met de Prijs van het 75e Filmfestival van Cannes.

In het hedendaagse België slingert het lot van de 13-jarige Ahmed tussen de absolute idealen van zijn imam en de verlokkingen van het leven.

Sandra is een jonge vrouw die slechts één weekend heeft om haar collega's ervan te overtuigen dat zij hun bonussen moeten opgeven zodat zij haar baan kan behouden.

De jonge Cyril wil zijn vader terugvinden. Tijdens zijn zoektocht ontmoet hij Samantha, die hem in het weekend in het huis neemt.

Een fascinerende documentaire over de vrije radio’s in Europa, een beweging die onder andere gehoor gaf aan de antikernenergiebeweging, studentenprotesten in Italië en racisme jegens immigranten.

Subscribe to Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne