Zolang er scheepsbouwers zingen

Price
Prijs
Prix
€ 3,50
Language
Taal
Langue
Nederlands
Subtitles
Ondertitels
Sous-titres
Engels, Frans
Duration
Duur
Longueur
250'
Aspect Ratio
Beeldverhouding
Format d'image
1.33

Bij de uitvaart van het laatste schip van de Boelwerf in Temse kwam een einde aan de bouw van zeeschepen in België. De documentaire is de kroniek van een industrie, van begin (houten bootjes) tot einde (gesofistikeerde zeeschepen). De saga is tegelijk een brok sociaaleconomische geschiedenis. In de plaats van een onbegrensd geloof in groei komen we tot twijfels.

Eerste deel: Champagne! (1829-1969) | 86’
1995: bedrijfsbezetting, de doodsklokken luiden op de scheepswerf. Deze met emoties beladen constatering staat in contrast met het verhaal van groei en bloei van het bedrijf. De tonnenmaat van de schepen neemt toe. Houten bootjes worden gesofistikeerde gastankers. Het aantal werknemers, “werfnummers”, stijgt. Meer dan 3000 worden het er. Op de scheepswerf groeien de schepen van kiel tot kraaiennest, van kop tot kont.

Tweede deel: Roes (1969-1986) | 81’
Het zijn wonderlijke jaren, een rechtvaardiger wereld zou mogelijk zijn, andere sociale verhoudingen… De klassenbewuste arbeider komt niet alleen tegenover de werkgever voor zijn rechten op, maar ook met de officiële vertegenwoordiging van de vakbonden zijn er spanningen. Strijdsyndicalisme wordt overlegsyndicalisme. Tegelijk komt het bedrijf in moeilijkheden.

Derde deel: Zware kop (1986-1997) | 83’
Bijna failliet, faling, bedrijfsbezetting, tweede faling, tweede bedrijfsbezetting, uitverkoop, de laatste schepen… Bij het relaas van dit stervensproces komen de vragen omtrent “arbeid en toekomst”. Uit angst onze materiële welvaart te verliezen, durven we ons de vraag naar zinvolle arbeid niet meer stellen.

“Ondanks het feit dat de film dateert uit het einde van vorige eeuw, heeft hij nog maar weinig van zijn actualiteitswaarde verloren. De film geeft een bijzonder gedetailleerd beeld van dit stukje sociale geschiedenis. De bijzonderheden van de strijd die de werknemers voerden komen daarin uitgebreid aan bod.”

DeWereldMorgen.be

Price
Prijs
Prix
€ 3,50
Language
Taal
Langue
Nederlands
Subtitles
Ondertitels
Sous-titres
Engels, Frans
Duration
Duur
Longueur
250'
Aspect Ratio
Beeldverhouding
Format d'image
1.33
A Film by
Een film van
Un film de
Script
Scenario
Scénario
Jan Vromman
Image
Beeld
Image
Antoine Marie Meert, Philippe Jadot, Hans Meyer, Jan Vromman
Sound
Geluid
Son
Omar Perez, Paul Delvoie, Benoît Bruwier, Studio C
Producer
Producent
Producteur
Filip Callewaert
Editing
Montage
Montage
Hans Meijer
Music
Muziek
Musique
Bart Picqueur
Sound Mix
Klankmix
Mixage son
Studio 5/5, Jean-Jacques Quintet
Production
Productie
Production
Het Gematigd Zeeklimaat
Co-production
Coproductie
Coproduction
GSARA
With the Support of
Met de steun van
Avec le soutien de
Fonds Film in Vlaanderen