Gerard-Jan Claes

Gerard-Jan Claes (België, 1987) is filmmaker, docent, auteur, oprichter en artistiek directeur van het cinefiele platform Sabzian, en medeoprichter van de onafhankelijke Belgische filmdistributeur Avila. Hij maakt films met Olivia Rochette (België, 1987). Hun filmografie omvat: Because We Are Visual (2010), Rain (2012), Grands travaux (2016) en Mitten (2019). Sinds 2009 verzorgen ze ook het videowerk voor choreografe Anne Teresa De Keersmaeker en haar dansgezelschap Rosas. Claes doceert aan LUCA School of Arts en P.A.R.T.S..

Op een beroepsschool in Brussel volgen enkele jongen de opleiding Elektriciteit. De film documenteert en ensceneert de lessen op school en hun gesprekken over toekomst, liefde en werk.

Een documentaire over de transmissie van Anne Teresa De Keersmaekers hedendaagse choreografie aan de klassiek geschoolde balletdansers van het wereldvermaarde Ballet de l’Opéra national de Paris.

Een geduldige blik op de laatste repetitieweken van Mitten wir im Leben sind, een voorstelling van Anne Teresa De Keersmaeker, haar dansgezelschap Rosas en cellist Jean-Guihen Queyras op Bachs cellosuites.

Aan de hand van online verzamelde videodagboeken en beeldmateriaal creëren de cineasten een eigen poëtisch universum waarbinnen via de webcam gedeelde gedachten, verlangens en beslommeringen samenvloeien.

Subscribe to Gerard-Jan Claes